Pilsonisko kompetenču darītavas finalizētas!

Divas nedēļas nogales (septembra beigās un oktobra sākumā) Kandavā, Ventspilī, Liepājā un Dobelē bija rosības pilnas, jo noritēja noslēdzošās cikla “Pilsonisko kompetenču darītava” diskusijas ar pieredzējušiem ekspertiem. Ar Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidentu Henriku Danusēviču dalībnieki kopīgi domāja: “Kāpēc mums viss šķiet tik dārgs? Un vai tiešām vienmēr pasaulē ir tikai inflācija?”, savukārt jurists, ekonomikas lietu pārzinātājs Mārtiņš Roska ar dalībniekiem “izgāja cauri” pēdējām Latvijas desmitgadēm no valsts budžeta un politiķu nozīmīgāko ekonomisko lēmumu viedokļa. 

Kopīgi ar Biznesa augstskolas “Turība” docenti, dr.iur. Daci Šulmani dalībnieki paškritiski paanalizēja savas prasmes rakstīt iesniegumus valsts iestādēm, kā arī dalījās pieredzē par izcīnītām tiesībām vai uzvarētām tiesas lietām. Neizpalika klātienes manabalss.lv testēšana un viedoklis par iedzīvotāju iniciatīvu saturu un tālāko virzību Saeimā.

Visu paaudžu dalībnieku nedalītas simpātijas mūsu projektā iekaroja Latvijas Universitātes lektors, komunikācijas un mediju pētnieks Mārtiņš Pričins  (starp citu, arī improvizācijas teātra aktieris). Mārtiņa 2023.gada Darītavu arsenālā bija jaunākās mediju viltības, skandāli, politikas un valsts norises caur mediju skatījumu. Un vispārēju sajūsmu radīja iepazīstināšana ar mūsdienu informācijas ieguves novitāti – mākslīgā intelekta rīka ChatGPT iespējām. 

Tā, piemēram, Ventspils dalībnieku lūgums izgudrot dzejoli ar atslēgas vārdiem “rudens un demokrātija” deva šādu rezultātu: 

Rudens vējš šalc kā sapnis ilgi gaidīts, 

Un demokrātija – tā ir cerību dziesma, 

Lai valda miers, un vēlētāju vēlmes skan, 

Demokrātija – mūsu ceļš uz gaismas zvaigzni. 

Rudens krāsas un brīvība rokās mūsu, 

Vienotība, taisnīgums, cilvēcība – tās vērtības, 

Demokrātijas mūs vieno, dod spēku un mūsu dzīves smalkumu, 

Tā mūs vadīs caur dzīves ceļiem un satraukumu. 

Un tagad jautājums šīs preses relīzes lasītājiem? Vai mums nākotnē būs vajadzīgi dzejnieki? 

Projekta noslēdzošās Pilsonisko kompetenču darītavas meistarīgi vadīja bijušais tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Kā tad īsti tiek veidotas valdības? Kuri ir bijuši veiksmīgākie Saeimas lēmumi? Kādas kļūdas likumdevējs nedrīkst pieļaut, un ko dzīvē nozīmē cīņa par nepatīkamu reformu īstenošanu? Lūk, par ko četru pilsētu projekta “Demokrātisko kompetenču inkubators” dalībnieki domāja un diskutēja šajā rudenī! Ar skumjām konstatējām, ka trīs gadi ir palidojuši nemanot! Toties mums ir lieliska “pēcgarša”:  inkubatorā “ir uzauguši” daudzi desmiti dalībnieku, kuri citādā kārtā negūtu iespēju klātienē satikt tik interesantus lektorus, nesaņemtos rakstīt un parakstīt kolektīvās vēstules utt. Projekta noslēguma POP-UP pasākums “Izgaršo demokrātiju” noritēs 20.oktobrī Liepājā. Taču noslēgums šim projektam patiesībā nav iespējams. Latvijas Vācu savienības kolektīvs (Māra, Laura, Valters, Andis, Inta, Andris, Ieva, Ilze u.c.) ir “iekustinājis domas un viedokļus”, kas realizēsies neatkarīgi no projektiem. Esam kļuvuši par aptuveni 100 aktīviem iedzīvotājiem bagātāki! Vairāk par projektu, kas noslēdzas 2023.gada 31.oktobrī: https://dki.verband.lv/
Finansē – Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021. gadam Aktīvo iedzīvotāju fonda Latvijā Programma “Demokrātijas kultūra”. 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.